Турки продовжують володіти ініціативою в Лівії. Збито чергову російську "пташку": Огляд подій на Близькому сході від 2 квітня 2020 року

Урядові сили втратили один L-39, хафтарівці купу техніки і людей.


Лівія: Війська заколотника Хафтара за останню добу продовжують атакувати позиції урядових сил Лівії майже на всіх ділянках фронту. Особливо гаряче під Абу Курайном, що на схід від Місрати. Але без жодних успіхів в просуванні вперед. Посилилися сутички і районі Аль-Азізійя.

Хаотичні атаки, як і обстріли продовжуються і в Тріполі і в Місраті. В лівійській столиці вбиті два мирних жителі. Від обстрілів страждають цивільні райони аеропортів в обох містах.

Єдиним суттєвим результатом, можна рахувати збиття (або падіння за технічних причин) учбово-бойового L-39 на південь під Аль-Вашка. Обидва пілоти вціліли і евакуювались на підконтрольну уряду територію. Хафтарівцям дісталися лише парашути.

Турецькі сили продовжують нищити хафтарівських найманців разом з вагнерівцями. Вчора як виявилося, турецьким фрегатом був збитий безпілотник Wing Loong, наданий Хафтару ОАЕ.

А ще кажуть, що турецькі бойові кораблі почали наносити удари і по наземним цілям. Ну це поки не точно. А точно, що наші улюблені БПЛА Bayraktar TB2 продовжують атаки по лініям комунікацій ЛНА.

За добу були знищені декілька конвоїв хафтарівців. В тому числі декілька машин з артилерійськими боєприпасами та ракетами «Град» на південь від Бан Валіду, конвой з легкою амуніцію, яку хафтарівці видали за медикаменти, (під час цього удару – один вагнерівець – «200», інший «300») та ще два бензовози на дорозі між Сорманом та Сарбата.

Крім того, не забувають турки і про авіабази противника Аль-Ватія, де постраждали підкріплення 646 бригади ЛНА. Фактично, хафтарівці втрачають боєздатність навіть не вступаючи у бій. Не забувають, також і про базу Аль-Джуфра.

Законний уряд Лівії, в особі міністра закордонних справ УНЄ, Мохамед Ель-Тахер Сіала, висловив застереження та невдоволення рішенням Європейського Союзу заборонити вивезення зброї до Лівії морем через фактичну відсутність такого контролю на землі та повітрі. Таким чином європейська операція ігнорує будь-який контроль над передачею озброєння армії Хафтара. В той час коли шляхи постачання військової допомоги з Туреччини будуть під загрозою.

Інфографіка про основних міжнародних політичних гравців в лівійській війні і підтримувані ними сторони.


Туреччина: Туреччина продовжує деморалізувати асадитів. Сьогодні «привітання» від турків вже прилетіли у вигляді СМС на мобільні телефони солдат сирійської армії. В повідомленнях, асадитів застерігають від зриву домовленостей про перемир’я.

А в кого нема телефону або не вміє читати, турки «нейтралізують». В МО Туреччини повідомили про нейтралізацію 11 терористів РПК/YPG під час спроби їх інфільтрації на територію операції «Щит Євфрату».

Іран: Словесна перепалка з загрозами між США та Іраном продовжується. Цього разу твітнув Д.Трамп: «Спираючись на інформацію яка заслуговує довіри, знаю, що Іран і його проксі готують атаку проти американців в Іраку. І якщо це трапиться, Іран заплатить високу ціну поза всяких сумнівів! »

Сирія: В Сирії незначні провокації і обстріли з обох боків продовжуються. На фронтах без змін.

Затишшя на фронтах ніяк не покращило ситуацію з економічно-продовольчою кризою на територіях підконтрольних асаду. На відео нижче – роздача соціального хлібу асадитами нужденним. Хтось казав про пандемію? Ні, не чули.

Саудівська Аравія: Саудівська Аравія відправила на експорт відразу 15 танкерів, завантажених 18,8 млн барелів нафти, повідомила національна нафтова компанія Saudi Aramco. «Оскільки світ потребує економічної стабільності, Aramco проявляє свою прихильність постачання світу енергією», – йдеться в заяві організації. Компанія не вказує, на які ринки і коли був направлений вантаж.

Таким чином, Саудівська Аравія реалізує свої обіцянки наростити видобуток до максимуму після виходу з угоди ОПЕК +. Повідомляють, що видобуток нафти в королівстві вже перевищила 12 млн. барелів на добу.

Президент Трамп знову зіграв на боці ху@ла. У своєму твітері вд повідомив: «Я щойно розмовляв із моїм другом кронпринцем, який розмовляв з путіним, і я очікує та сподіваюся, що вони зменшать видобуток нафти на 10 мільйонів барелів на день, а можливо і більше, це чудово для нафтової і газової індустрії».

Цей твіт в моменті підняв ціну Brent на 10 доларів до 36$ за барель. Нагадаю, що до цього наслідний принц КСА уникав спілкування з московитами. В той час як в кремлі шукали посередників для поновлення переговорів. Раніше це були ОАЕ, а зараз як бачимо – США.


Джерело https://mil.in.ua/uk/blogs/vijna-v-liviyi-ta-dajdzhest-podij-na-blyzkomu-shodi-2-kvitnya-2020-roku/


Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Огляд актуальних ділянок та напрямків у найбільш "гарячій" нині Східній операційній зоні, - Костянтин Машовець

п’ятниця, 26 квітень 2024, 5:00

1. Противник "пожвавішав" на Куп'янському напрямку... Командування угрупування військ (УВ) "Запад" противника, очевидно, готується до відновлення активних (у сенсі - наступальних) дій на вказаному напрямку. Протягом кількох минулих діб спостерігається ...